Jan Arends Atlanta MBS

Jan Arends Atlanta MBS

ATLANTA MBS (Moderne-Bouw-Systemen) is een in Nederland gevestigd bouwbedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in staalframebouw. Jan Arends heeft dit bedrijf samen met een compagnon opgericht.

Staalframebouw

Door de jaren heen heeft Jan Arends een netwerk opgebouwd met bouwbedrijven en aannemers. Begin jaren 2000 kreeg hij via oude klanten te horen over een nieuwe bouwmethode: staalframebouw. Jan Arends: “Staalframebouw klonk interessant, dus ik heb me er in verdiept. Staalframebouw leek een nieuwe manier van bouwen die er nog niet was, maar waar wel veel vraag naar zou zijn. Je moet er alleen veel tijd en geld in steken om er mee te starten.” Jan Arends pakte deze kans samen met twee zakelijke partners. “Het bleek een goede keuze, ons bedrijf liep voortvarend, totdat de economische crisis begon. We zaten in de bouwbranche én in het noorden van het land gevestigd, dat heeft ons dubbel zo hard getroffen. Dat betekende voor ons dat we onze deuren in 2010 moesten sluiten. In de periode dat we onze onderneming hebben gerund, hebben we een paar honderd woningen kunnen bouwen. Hierdoor werden we meteen marktleider in ons segment. Het zag er dus veelbelovend uit.”

ATLANTA MBS

Toch besloot Jan Arends op enig moment weer een nieuwe onderneming in de staalframebouw op te zetten: ATLANTA MBS. Inmiddels had zijn oudste zoon zich ook bekwaamd in de staalframebouw. “Om de productie zo goed mogelijk te laten lopen, hebben we met ATLANTA MBS een machinepark aangeschaft. Tegelijkertijd hadden twee andere ondernemers in Europa ook een machinepark aangeschaft, niet wetende hoe deze machines werkten. Doordat wij inmiddels wisten hoe de machines werkten konden onze expertise delen met deze twee ondernemers. Wij konden hen wat leren met als voordeel dat we twee extra machineparken tot onze beschikking hadden om te kunnen produceren.”

Commercieel-technisch ingesteld

Jan Arends is verantwoordelijk voor de projecten die binnenkomen. De meeste projecten die worden binnengehaald zijn in de particuliere sector met aannemers. De producten worden in een eigen fabriek geproduceerd, en worden vervolgens vervoerd naar de bouwplaats van ATLANTA MBS en hier worden de stalen frames in elkaar gezet en klaargemaakt voor de bouw. “De bouw is aan het veranderen, er worden steeds meer prefab gebouwd. Onder andere omdat dit milieuvriendelijker is. Staalframebouw is hierin uniek. Je ziet steeds meer concurrentie op dit gebied ontstaan, maar we zijn met ATLANTA MBS nog steeds marktleider in Nederland en we blijven groeien.”

Goede online marketing

Een van de onderdelen die het concept van ATLANTA MBS uniek maken, is dat het bedrijf ook hoog gepositioneerde websites heeft in Nederland die zich richten op deze doelgroep. “Onze websites staan allemaal op een nummer één-positie van Google en dan krijg je automatisch heel veel aanvragen. Daarbij garanderen wij de productie in onze eigen fabriek. Dat is de truc om marktleider te blijven in Nederland; goed gevonden worden in Google én snelle productie kunnen garanderen. Ook lopen we ver voor op concurrerende partijen door de ontwikkelingen die we hebben gemaakt.

Toekomstplannen

De toekomst gaat Jan Arends vol ambities tegemoet. Over vijf jaar staat er een extra fabriek en wordt de marktleidende rol van ATLANTA MBS nog groter. Op dit moment heeft ATLANTA MBS 25 mensen in dienst, maar het streven is dit te verdubbelen binnen vijf jaar. Ondanks dat Jan Arends zijn werk met passie uitvoert, hoopt hij wel met pensioen te gaan. “Ik zal het wel moeilijk vinden om met pensioen te gaan, ik vind mijn werk erg leuk. De controle uit handen geven durf ik wel, maar er zijn ook een aantal elementen in het bedrijf waar nu weinig tijd voor is. Die zou ik wellicht wel kunnen oppakken. Ook ben ik gevraagd voor een aantal commissies, dat vind ik ook wel interessant. We gaan zien hoe ik er over vijf jaar in sta.”