PRO XS Techniek

PRO XS Techniek in Harlingen is gespecialiseerd in coldstore engineering en isolatie systeembouw. Er zijn 35 vaste medewerkers. Het bedrijf heeft klanten in de Benelux en in Noord-Duitsland.

Grote supermarktketens

PRO XS Techniek, dat sinds de oprichting in 1998 wordt geleid door directeur Hans van der Meer, installeert en onderhoudt koelsystemen (koel- vriescellen) bij supermarktketens als Lidl, Aldi en Spar. Met een partij in Duitsland onderhandelt Van der Meer over uitbreiding van de dienstverlening van PRO XS Techniek. De retail maakt in de coronatijd een enorme groei door. Voor PRO XS Techniek, dat stevig aan de weg timmert, is er dus heel veel werk. Zo’n 70% van de omzet komt uit de retail.
Verder heeft Van der Meer klanten in de vlees-, vis- en bollenindustrie. Een grote klant in de wereld van het produceren en verpakken van bakkerijproducten is Borgesius/Goedhart in Leeuwarden, de broodbakker van onder meer Albert Heijn.

Goede medewerkers

Van der Meer: ‘We groeien sterk maar het probleem is dat goede medewerkers schaars zijn. De technische opleidingen zijn de afgelopen jaren minder populair geworden. Ik heb geen IT’ers nodig maar mensen die met hun handen willen werken: technici, monteurs.’ Bij klussen in het buitenland zet PRO XS Techniek twee eigen monteurs in en ter plekke worden er dan nog twee man bij ingehuurd. ‘In Duitsland zou ik wel vijf ploegen kunnen inzetten maar met pijn en moeite kan ik er twee van maken.’ Al een jaar of drie heeft Van der Meer een aantal buitenlandse medewerkers in – vaste – dienst. ‘Zij werken o.a. op de werkplaats. Daar ben ik heel tevreden over. Zij wonen en werken hier, en gaan waarschijnlijk niet meer terug.’

Koelcellen op maat

De koelsystemen die PRO XS Techniek levert bestaan uit koel- en vriescellen. Binnen Europa kan het systeem binnen 10 dagen operationeel zijn. De installatie van de in het Friese Harlingen op maat gemaakte koel- en vriescellen kan onder meer zo snel geschieden omdat PRO XS Techniek geen betonvloeren nodig heeft maar werkt met een systeemvloer welke fungeert als isolerende basis van de complete cel.

Innovatieve vloer

Van der Meer is trots op een vloer die PRO XS Techniek zelf heeft ontwikkeld. Het gaat om een vloer voor vriesruimtes. De delen van de vloer zijn licht, dus makkelijk aan elkaar te klikken en door twee man te tillen. Dat gaat snel, binnen een dag ligt de vloer er in. Bijkomend voordeel is dat de vloer naadloos is en dus goed kan worden gereinigd.