NDC Mediagroep

NDC Mediagroep is een uitgeverij van kranten, magazines, weekbladen, internet- en tv-producties die specifiek gericht is op Noord-Nederland. De uitgeverij heeft twee hoofdkantoren, in Groningen en in Leeuwarden.

Merken

NDC Mediagroep is uitgeverij van tientallen dag- en weekbladen, waarbij Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad de bekendste titels zijn. Daarnaast brengt NDC Mediagroep wekelijk huis-aan-huisbladen uit die worden verspreid in de desbetreffende gemeentes. ‘De Krant van Toen’ is het grootste online krantenarchief van Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en een behoorlijk aantal huis-aan-huisbladen in Noord-Nederland. De databank heeft meer dan een miljoen pagina’s met daarop tientallen miljoenen krant- en online artikelen, foto’s, familieberichten en advertenties. Ook ‘Ambitie’ is een bekende titel in het Noorden. Ambitie is een platform waarop werkgevers vacatures kunnen plaatsen en werkzoekenden werk kunnen vinden. Ook Wonen&Co is inmiddels landelijk bekend, naast het jaarlijkse evenement, is het een wekelijkse uitgave die als bijlage bij de zaterdageditie van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden is bijgevoegd.

Evenementen

NDC Mediagroep heeft een aantal evenementen op haar naam staan. Zo wordt er jaarlijks de Wonen&Co-beurs georganiseerd. De Martiniplaza in Groningen staat vier dagen in het teken van 250 woon- en lifestylespecialisten. Het woonevenement trekt ongeveer 40.000 bezoekers. Reis&Co is hetzelfde initiatief voor de reisliefhebbers. Ook dit evenement wordt in Martiniplaza georganiseerd, het tweedaagse reisevent trekt circa 9.000 bezoekers. Naar aanleiding van het jobplatform Ambitie is het Ambitie JobCafé ontstaan. Dit banenevenement vindt plaats in zowel Groningen als Leeuwarden waar professionals en talenten elkaar kunnen ontmoeten. Het event biedt de mogelijkheid om te netwerken, colleges te volgens, advies over het cv te krijgen of een kennismakingsgesprek te regelen. Ook is er elk voorjaar een LenteFair, georganiseerd door Dagblad van het Noorden en elk najaar een NazomerFair, georganiseerd door Leeuwarder Courant. Op deze buitenevenementen zijn de laatste trends op het gebied van wonen, lifestyle, culinair, mode en outdoor te ontdekken.

Geschiedenis

NDC, Noordelijke Dagblad Combinatie, is de naam die vanaf 1994 werd gegeven aan een fusie van de Friese Pers, de Hazewinkel Pers, de uitgever van het Nieuwsblad van het Noorden en de Drents-Groningse Pers (DGP), uitgever van onder andere de Drentse Courant en het Groninger Dagblad. Deze combinatie Fries Gronings Drentse Pers B.V. (FGDP, sinds 1990) vormde NDC. De Hazewinkel Pers is in 1888 ontstaan en was uitgeverij van Nieuwsblad van het Noorden, dat later Dagblad van het Noorden werd. De Friese Pers was uitgever van de Leeuwarder Courant. In 2001 werden de titels Nieuwsblad van het Noorden, het Groninger Dagblad en de Drentse Courant samengevoegd tot één titel: Dagblad van het Noorden. Hedendaags heeft het Dagblad van het Noorden dan ook vier regio-edities: Groningen Noord, Groningen Oost, Drenthe Zuid en Drenthe West.