Rotra

Rotra is een logistiek dienstverlener; een regisseur van wereldwijd transport over de weg, door de lucht, over het water en over spoor. Rotra voorziet in alle modaliteiten en zorgt er als expediteur voor dat transporten onder de meest gunstige voorwaarden plaatsvinden. De wegtransporten worden verzorgd door geheel Europa en zee- en luchttransporten zijn wereldwijd. Daarbij beschikt Rotra over enkele strategisch gelegen Warehouses voor logistieke activiteiten en een eigen AEO-gecertificeerde douane-afdeling.

Visie

Rotra is een familiebedrijf, de vierde generatie van de familie Roelofsen zit op dit moment in de directie; Harm Roelofsen is operationeel directeur en Machiel Roelofsen is commercieel directeur. De twee broers streven ernaar te voorzien in de meest duurzame en innovatieve logistieke oplossingen. De visie die zij hierbij geformuleerd hebben is dan ook: “Rotra wil de beste distributeur en geïntegreerde logistieke dienstverlener zijn in de Benelux met een wereldwijde dekking via lucht, zee, binnenvaart en spoor. Wij bereiken dit door aandacht te houden voor alle stakeholders (klant, medewerker, milieu, en aandeelhouder), door ons altijd in te zetten op duurzame en innovatieve oplossingen, door te werken met state-of-the-art IT-infrastructuur, het hebben van unieke kennis binnen de organisatie omtrent alle transportmobiliteit en systemen én dat we werken met trotse en loyale medewerkers.”

Ontstaansgeschiedenis

Het bedrijf is in 1909 opgericht in Doesburg en nog steeds is het hoofdkantoor gevestigd in Doesburg. Het transportbedrijf werd gestart door Hermanus Roelofsen, het eerste transportmiddel was paard en wagen. Twintig jaar later, eind jaren twintig, werden de eerste vrachtwagens aangekocht. De tweede generatie Roelofsen deed rond 1935 zijn intrede en breidde het bedrijf verder uit met verhuizingen, lijndiensten en vervoer voor de regionale industrie. De derde generatie Roelofsen nam het transportbedrijf tussen 1965 en 1968 over. Rond 1970 werd gestart met de transport van koopmansgoederen van en naar Italië en Duitsland.

In 1982 kreeg het de logistiek dienstverlener de naam Rotra. Omdat het bedrijf internationale plannen had, werd er een naam gekozen die het buiten de Nederlandse grenzen beter zou doen dan de naam Roelofsen. Daarbij werden in de jaren tachtig Air&Ocean kantoren geopend: in Rotterdam voor de zeevrachttransporten en in Schiphol, voor de luchtvrachttransporten. Bij haar 100-jarig bestaan in 2009 kreeg Rotra het predicaat Koninklijk toegekend: Koninklijke Rotra.

Inmiddels is Rotra uitgegroeid tot een wereldwijde speler op het gebied van transport en logistiek en behoort het tot de grootste private logistiek dienstverleners in de Benelux met in totaal zeven vestigingen in Nederland en België: Doesburg (hoofdkantoor), Rotterdam (zeevracht), Amsterdam (luchtvracht) en Nieuw-Amsterdam (wegtransport) en in België: Brussel (luchtvracht), Antwerpen (zeevracht) en Kampenhout (wegtransportkantoor).