Spingaren

Spingaren

Restaurant en Proeflokaal Spingaren ligt aan de Herengracht in Amsterdam en staat bekend om zijn ambachtelijke charcuterie. Ze serveren onder andere huisgemaakte pastrami, pancetta, droge worst van Iberico en charcuterie van groenten en vis.

Charcuterie

In september 2017 openden Jan Burgmans en zijn compagnon, tevens chef-kok, het restaurant. Een jaar eerder besloten ze charcuterie zelf te maken. Ze volgden workshops, experimenteerden met recepten en proefden hun creaties totdat ze tevreden waren. In het voorjaar van 2017 lanceerden ze hun eigen Spingaren pastrami.

Het werd meteen een succes. Kort daarna brachten ze ook vlees- en groentecharcuterie op de markt. Omdat er steeds meer vraag naar kwam, besloten ze een fysieke locatie te openen waar gasten hun producten konden kopen en proeven. Zo opende Restaurant Spingaren in het najaar van 2017 haar deuren in het hart van Amsterdam.

Huisgemaakt en lokaal

Spingaren maakt alle charcuterie zelf. Gasten stellen hun eigen charcuterieplank samen met een mix van vlees-, vis- en vegetarische hapjes. Het restaurant werkt samen met boer Wouter voor vers en mals vlees van Blonde d’Aquitaine. Daarnaast biedt Spingaren een ruime selectie nationale en internationale speciaalbiertjes, bijpassende wijnen, gin tonics en cocktails.

Het restaurant onderscheidt zich ook door een innovatief reserveringssysteem: gasten kiezen zelf hun korting, waarbij drukke dagen lagere kortingen opleveren dan rustige dagen. Deze aanpak leverde Spingaren de Horeca Innovation Award op.

Ambitie en groei

Na het eerste jaar bleek het restaurant meteen een succes en trok het ook toeristen aan. Jan Burgmans wil Spingaren blijven onderscheiden door huisgemaakte charcuterie en lokale producten. Zijn ambitie is om in de komende twee jaar drie tot vier keer zoveel gasten te verwelkomen. Tegelijkertijd wil hij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans geven ervaring op te doen in de horeca. Hiervoor overlegt hij met een gemeentelijk plaatsingsbedrijf en werkt hij actief aan stages en leertrajecten binnen het restaurant.

Door passie, vakmanschap en sociale betrokkenheid te combineren, wil Spingaren niet alleen uitgroeien tot een culinair hoogtepunt in Amsterdam, maar ook een voorbeeld zijn voor duurzame en verantwoordelijke horeca.