The Ocean Cleanup

Ocean Clean Up

The Ocean Cleanup is een Nederlandse innovatie die plastic afval uit rivieren en oceanen verwijdert, bedacht door Boyan Slat in 2012. In 2013 werd de stichting opgericht om het idee verder te ontwikkelen en te implementeren.

Boyan Slat

Op 16-jarige leeftijd ontdekte Boyan Slat tijdens het duiken in Griekenland meer plastic afval dan vissen. Hij vroeg zich af: waarom kunnen we dit niet gewoon opruimen? Deze vraag leidde tot zijn onderzoek naar plasticvervuiling voor een schoolproject. Hij leerde over plasticophoping in vijf grote oceanische gyren, waarvan de grootste de Great Pacific Garbage Patch is. In 2012 hield Boyan Slat een TEDx-Delft-toespraak met de titel “How the Oceans Can Clean Themselves” over het gebruik van technologie om de oceanen van plastic te ontdoen. De video ging viraal en door het momentum kon hij stoppen met school en The Ocean Cleanup oprichten.

Hoe werkt The Ocean Cleanup?

The Ocean Cleanup is een drijvende installatie van lange buizen in een U-vorm, strategisch geplaatst in de zee. Onderaan de buis hangt een zeefrok die al het plastic moet opvangen. Door de stroming wordt de installatie gedreven naar gebieden met veel stroming, waar plastic zich ophoopt. De installatie beweegt sneller dan het plastic, waardoor het zich ophoopt. Sensoren geven aan wanneer de installatie vol is, waarna een schip het plastic verzamelt en verwijdert.

System 001, 001/B en 002

In 2013 werd System 001 gelanceerd. Na enkele maanden bleek dat de installatie moeite had met het vasthouden van plastic omdat de barrière te langzaam dreef. Een aangepast model werd ontwikkeld: System 001/B. Deze installatie houdt succesvol plastic en microplastics vast en is efficiënter en kleiner. Vervolgens is het systeem geoptimaliseerd naar System 002 Dit model is een stuk groter dan Systeem 001/B.  Gedurende twaalf weken is Systeem 002 met succes getest. The Ocean Cleanup System 002 is gevalideerd en zorgt voor consistente plasticverwijdering uit de Great Pacific Garbage Patch. Op basis van dit succes is het systeem opgeschaald naar System 003.

System 003

System 003 is drie keer zo groot als System 002 en kan tegen lagere kosten per verwijderde kilogram plastic grotere hoeveelheden uit de oceaan verwijderen. De installatie werkt continu en is het hele jaar actief. Door het grotere formaat en een langere uptime wordt verwacht dat The Ocean Cleanup tien keer effectiever is dan System 002. Hoewel het niet mogelijk is de hele Great Pacific Garbage Patch op te ruimen, hoopt het bedrijf op een blauwdruk waarmee The Ocean Cleanup kan opschalen naar een vloot van systemen om de gehele Great Pacific Garbage Patch op te ruimen.