Transcendente Meditatie

P Gelderloos

Transcendente Meditatie is een meditatievorm die twee keer per dag, twintig minuten wordt beoefend. De gunstige effecten die deze meditatie heeft, zijn wetenschappelijk bewezen. Transcendente Meditatie heeft bijvoorbeeld een positief effect op een depressie, burn-out klachten, hersenontwikkeling, bloeddruk en angsten. Ook helpt het stress verminderen en meer te ontspannen. Deze vorm van meditatie is anders dan de meeste mensen kennen en wordt ook alleen aangeboden door de Stichting Maharishi Vedisch Instituut, die deze cursussen geeft.

Transcendente Meditatie meer bekendheid geven

Het is wetenschappelijk bewezen dat als meerdere mensen mediteren, het niet alleen effect heeft op jezelf, maar ook op de samenleving. Wanneer mensen in groepen mediteren, is het positieve effect nog groter. Voorzitter van Stichting Maharishi Vedisch Instituut Paul Gelderloos: “Dat doel willen we eigenlijk bewerkstelligen; ervoor zorgen dat Transcendente Meditatie meer bekendheid krijgt, zodat meer mensen gaan mediteren, en dan het liefste in groepen gaan mediteren om het grotere effect te creëren. Dat is ook een van de belangrijkste reden dat wij in groepen onderwijzen. We zijn bezig om Transcendente Meditatie meer bekendheid te geven, zowel online als op grote instituten, zoals scholen en bedrijven.”

EUROPE-project

Paul Gelderloos vindt het belangrijk dat er meer begrip komt voor deze vorm van meditatie. Daarom heeft de stichting diverse programma’s georganiseerd waarin Transcendente Meditatie geïntroduceerd wordt, geschikt voor bijvoorbeeld scholen en bedrijven. “We hebben ook een uitgebreid programma gegeven dat ondersteund werd door de Europese Unie. Het ‘EUROPE-project’ van de EU focust op het introduceren van Transcendente Meditatie op scholen en is geschikt voor zowel leraren als leerlingen. Het doel van dit programma is om stress en geweld in scholen te verminderen en om sociale integratie te stimuleren. Het programma liep tot eind 2018 in meerdere EU-landen.” Op veel scholen in Zuid-Amerika wordt Transcendente Meditatie al aangeboden en ook op scholen in India en Nepal wordt het op grote schaal toegepast. In de Verenigde Staten zijn er ook steeds meer scholen die deze meditatie geven als onderdeel van de lessen.

David Lynch

David Lynch is een persoon die zich inzet voor de introductie van Transcendente Meditatie op scholen, maar ook in het algemeen. David Lynch is een Amerikaanse filmregisseur en kunstschilder. Hij heeft een grote bekendheid en heeft daarmee veel impact op de (Amerikaanse) bevolking. David Lynch heeft een stichting opgericht, de David Lynch Foundation, die met name Transcendente Meditatie schoolprogramma’s ondersteunt. Deze stichting heeft al meer dan een miljoen scholieren laten mediteren door hun aanpak. Hij weet niet alleen scholieren te motiveren te mediteren, maar ook verschillende beroemdheden. Paul Gelderloos: “Er is bijna geen beroemdheid in de Verenigde Staten die geen Transcendente Meditatie beoefent, en dat komt door zijn bijdrage.”