ZIPTuning

ZIPTuning BMW X5

ZIPtuning biedt diensten aan op het gebied van chiptuning en tuning van auto’s, zoals vermogenstoename, het coderen en het designen van auto’s.

Chiptuning

Bij chiptuning stelt ZIPtuning de motor af voor betere prestaties. In elke moderne auto zit software. Deze software stuurt de motor aan en wordt het motormanagement of de ECU (Electronic Control Unit) genoemd. Het motormanagement regelt de motorloop op basis van verschillende waarden, zoals de gaspedaalstand, de turbodruk en de inspuithoeveelheid. De software van het motormanagement past ZIPtuning aan om de prestaties van de auto te verbeteren. Als het mogelijk is, verwijdert ZIPtuning de standaard snelheidsbegrenzer. Het bedrijf bepaalt aan de hand van de technische gegevens van de motor (brandstofpomp, turbo en aandrijflijn) de nieuwe instellingen. Het uitgangspunt is zowel de rijvaardigheid verbeteren als het verhogen van vermogen en koppel.

Tuning in drie stages

Tuning van de auto kan ik verschillende stages plaatsvinden. Stage 1 bestaat uit chiptuning, waardoor de auto meer vermogen krijgt en er met meer souplesse en plezier gereden kan worden. In stage 2 wordt een aantal elementen geoptimaliseerd, waardoor het rendement van de motor verhoogd wordt. Dit gaat vaak om de montage van een performance in- en uitlaatsysteem. Bij ZIPtuning kan een project in stage 2 bestaan uit het aanpassen van de motorsoftware chiptuning, de luchtfilter vervangen, een sportuitlaat en een sportkatalysator monteren en een grotere Forge intercooler toevoegen. Uiteraard kunnen de prestatie onderdelen in stage 2 verschillen per auto. In stage 3 wordt er nóg meer vermogen toegevoegd dan dat in stage 1 en 2 is gedaan. ZIPtuning voegt een nog grotere turbo en intercooler toe, waardoor het mogelijk is nog meer koelere lucht naar de motor te laten stromen.

Juiste en veilige manier van tunen

ZIPtuning is sinds 2010 actief en heeft inmiddels vele jaren ervaring opgedaan op het gebied van chiptuning en tuning. Deze kennis en ervaring is nodig om motoren op de juiste en veilige manier te kunnen tunen. ZIPtuning is TÜV ISO:9001 gecertificeerd en op verzoek kan dit ook TÜV worden gecertificeerd. Ook worden de emissiewaarden die ZIPtuning ontwikkelt onder controle gehouden. De CO2-uitstoot en het brandstofverbruik blijven dan ook minstens gelijk. Een ECE-cyclus met een uitlaatgasanalyse wordt nagebootst op een testbank, want de uitlaatgasanalyse is belangrijk voor auto’s in een voordelig belastingtarief om aan de normen van de overheid te blijven voldoen.

In Nederland en internationaal

ZIPtuning heeft meerdere vestigingen in Nederland, maar is daarnaast ook internationaal actief. Het hoofdkantoor is sinds 2010 gevestigd in Utrecht. ZIPtuning was toen de eerste die universeel alle merken auto’s kon tunen. De top vijf auto’s die ZIPtuning het meest tunet zijn; Audi, Mercedes, BMW, Volkswagen en Porsche. Het bedrijf bedient voor het overgrote deel de zakelijke markt; 80% van de klanten bestaat uit zakelijke rijders. De overige twintig procent zijn particulieren, zoals jongeren die hun Golf willen tunen. Ook is de camperrijder een doelgroep van ZIPtuning. Camperrijders komen vaak voor meer trekkracht, zodat ze makkelijker in de bergen kunnen rijden.