Potgieser Orthodontist

Potgieser Orthodontist bestaat sinds 1986 en is gevestigd in een monumentaal pand in Winschoten. In 2011 werd een tweede praktijk in Leer in Duitsland gestart.

Ontstaan

In 1986 richtte Roelof Potgieser Praktijk voor Orthodontie R.G. Potgieser in Winschoten op. Potgieser: “Na vier jaar specialisatie was ik in het laatste jaar van mijn studie al bezig met de voorbereidingen om een eigen praktijk te starten. Er was toen een grote behoefte, dus zodra ik mijn papiertje in handen had, ging ik meteen aan de slag en begon mijn eigen praktijk.” De praktijk was meteen een succes; een advertentie in de krant was voldoende om patiënten te krijgen. In de loop der jaren blijft Potgieser zich ontwikkelen en nascholing doen, zodat hij de nieuwste beugeltechnieken kan toepassen. “Op een gegeven moment ben ik, omdat we in Nederland geen innovaties meer konden doen, in een praktijk in Ierland gaan werken.” Een week per maand bracht Roelof Potgieser zijn tijd in Ierland door om met Invasalign, toen een nieuwe en innovatieve techniek, te oefenen en te werken.

Invasalign

Invisalign is een populaire orthodontiebehandeling. Door middel van een reeks transparante beugels wordt het gebit stap voor stap in de juiste positie gezet. Vooraf wordt het gebit virtueel in kaart gebracht waarbij de computer berekent welke bewegingen de tanden zullen ondergaan. Voor elke fase binnen de transitie naar een recht gebit is een beugel gemaakt. Omdat deze techniek veel kennis en kunde vraagt, is Roelof Potgieser naar Ierland geweest: “Alleen door veel patiënten te behandelen, krijg je deze techniek goed onder de knie.”

Monumentaal pand

Praktijk voor Orthodontie R.G. Potgieser is gevestigd in een monumentaal pand in Winschoten. Potgieser: “Ik ben wel trots op dit pand. We hebben het hele pand gerestaureerd toen we erin kwamen en als dank voor het vele opknapwerk is het nu een rijksmonument geworden.” Potgieser probeert ook zoveel mogelijk rekening te houden met duurzaamheid, al is dat met een monumentaal pand wel lastig. Maar daarentegen wordt er gebruik gemaakt van ledverlichting en wordt er gewerkt met duurzame materialen. “Door de digitalisering hoeven een aantal materialen niet meer gebruikt te worden. Zo willen we in de toekomst bijvoorbeeld enkel gebruik maken van digitale gebitsafdruk, waardoor we dan geen afdrukpasta meer hoeven te fabriceren.”